Les proves pilot projectades en el LIFE CLIMARK ens han de permetre avaluar cadascuna de les fases d’implantació del futur mercat de crèdits climàtics, de cara a la seva eventual posada en marxa el 2023. Es valora la idoneïtat de les actuacions forestals previstes i de la metodologia per al càlcul del seu impacte i els crèdits climàtics generats. Es treballa amb els diferents actors implicats a cada territori per concretar l’organització de tot el procés, des de la proposta del projecte forestal fins al seu finançament efectiu i certificació posterior.
Les fases que inclouen cada una de les proves pilot són:
- Identificació dels principals serveis ecosistèmics a millorar i dels principals agents a tenir en compte en cada territori, a escala de paisatge. S’estableixen diverses reunions informatives i participatives amb la idea general del projecte i els objectius específics de cada prova.
- Redacció d’un Projecte forestal de mitigació i adaptació al canvi climàtic (PROMACC), document operatiu per a la implementació d’una gestió forestal multifuncional agrupada, amb la selecció dels diferents rodals, els models i itineraris de gestió a seguir i la quantificació de l’impacte d’aquesta gestió en el carboni, l’aigua i la biodiversitat. El PROMACC ha d’incloure les despeses de la gestió silvícola i la direcció de l’obra (el marcatge i el seguiment), així com les relacionades amb la comunicació in situ de l’actuació a realitzar.
- Del PROMACC en resultarà el nombre de Crèdits Climàtics que caldrà valorar, equivalents a les hectàrees de paisatge resilient resultant de la gestió projectada. Cada Crèdit Climàtic tindrà associada una quantificació econòmica segons el cost per hectàrea del PROMACC i un impacte de la gestió proposada per als propers 15 anys, les tones de carboni a fixar, els metres cúblics d’aigua a proveir i el percentatge de millora de la capacitat d’acollida de la biodiversitat.
- Un cop tancat el projecte, iniciem la cerca de finançament, amb entitats privades i/o públiques, per implementar el projecte. El seguiment de les actuacions esdevindrà clau per la correcta provisió dels serveis ecosistèmics.
- La prova pilot inclou tasques de comunicació, notes de premsa i divulgació en xarxes socials, i formació, durant la implementació del projecte.