Life Climark | Plantació forestal amb peus de pi pinyer i pi blanc empeltat per a l’obtenció de pinyons a la UP els Aspres i UP el Montmell
3877
page-template-default,page,page-id-3877,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Plantació forestal amb peus de pi pinyer i pi blanc empeltat per a l’obtenció de pinyons a la UP els Aspres i UP el Montmell

El pi pinyer és un arbre típicament mediterrani que ocupa unes 30.000 ha del territori català, i creix gairebé sempre sobre terrenys àcids i sorrencs. Tot i que el pinyó mediterrani és un fruit sec molt valorat econòmicament a nivell internacional, tant pel seu gust com per les seves propietats nutricionals, a Catalunya pràcticament no hi ha plantacions dedicades a aquest fruit forestal.

 

En els darrers anys s’està treballant en la selecció d’arbres molt bon productors de pinya de diferents procedències, amb l’objectiu de propagar-los mitjançant empelt i obtenir una ràpida i abundant producció de pinya. Els empelts de pi pinyer es poden fer sobre patrons de pi pinyer (Pinus pinea) o pi blanc (P. halepensis) i es pot optar per fer l’empelt sobre una plantació existent o bé plantar una planta empeltada prèviament en viver.

 

En base a aquesta idea productiva i la capacitat mitigadora de les plantacions, en el projecte es plantegen dues propostes diferents:

Cal Geli de Busquerós (Capmany)


Plantació d’un camp de conreu amb diferents clons de pi pinyer empeltat per tal de fer-ne un seguiment científic sobre la millor adaptació dels mateixos i la millor producció de pinya, inoculats parcialment amb Tuber borchii. La superfície del rodal és d’1 ha.

 

S’estableix un marc de plantació de 6×6 i és necessària una estassada prèvia i realitzar els forats amb retroexcavadora.

Les Gatelletes (Aiguamúrcia)


En aquesta zona es realitzarà una plantació mixta al voltant d’1 ha, una part amb peus de pi pinyer i l’altra amb peus de pi blanc per valorar el patró idoni segons supervivència, creixements i producció de pinya.

 

Aquesta primavera s’efectuarà l’empelt a viver i després, a la tardor, es realitzarà la plantació sobre el terreny.