El projecte

Antecedents

Els boscos europeus juguen un paper crucial en els balanços de carboni a Europa, amb un impacte en la mitigació del Canvi Climàtic d’un 13% del total de les emissions de la UE. Els boscos són capaços de contribuir de forma notòria a la lluita contra el canvi climàtic gràcies a:

  • La seva capacitat d’emmagatzematge.
  • Fixació de carboni en boscos i productes fusters.
  • Per substitució de combustibles fòssils.

No obstant això, en els darrers anys s’han observat els primers símptomes de saturació en els embornals de carboni dels boscos europeus i es preveu que continuï aquesta tònica. Per a revertir aquesta situació és necessari potenciar la capacitat mitigadora dels boscos amb la gestió forestal, tot i que fins ara no hi ha incentius específics que l’estimulin i que són imprescindibles per a garantir-ne la rendibilitat en el context mediterrani.

Objectius

El projecte CLIMARK té com a principal objectiu contribuir en la mitigació del canvi climàtic i augmentar la capacitat d’embornal dels boscos mediterranis promovent la seva gestió forestal multifuncional i mitigadora amb la creació d’un mercat de crèdits climàtics.

La gestió forestal multifuncional promoguda gira fonamentalment sobre tres eixos: el carboni, l’aigua i la biodiversitat. El projecte s’aplica a Catalunya (Espanya) i es replica a la regió del Vèneto (Itàlia).

Objectius específics del projecte

1. Mantenir i millorar la capacitat mitigadora dels boscos de l’Europa mediterrània.

2. Dissenyar un mercat local de “crèdits climàtics” com a eina per a incentivar una gestió forestal multifuncional mitigadora.

3. Sensibilitzar, capacitar i proveir d’eines a tots els actors interessats en la compensació d’emissions mitjançant “crèdits climàtics”.

Mantenir i millorar la capacitat mitigadora dels boscos de l’Europa mediterrània.

Dissenyar un mercat local de crèdits climàtics com a eina per incentivar una gestió forestal multifuncional.

Sensibilitzar, capacitar i proveir d’eines a tots els actors interessats en la compensació d’emissions mitjançant crèdits climàtics.

Accions i calendari

Inici del projecte: 1 d’octubre de 2017

Finalització: 30 de novembre de 2021

En total s’implementaran 28 accions durant les anualitats que van del 2017 al 2021

Accions preparatòries (Accions “A”)


Diagnòstic ambiental de les zones d’actuació, acords amb els propietaris de les finques seleccionades per a l’execució de les actuacions demostratives, caracterització i diagnòstic dels rodals, disseny de protocols i definició de la línia base i identificació d’empreses locals amb necessitats de compensació.

Accions preparatòries

Accions d’implementació (Accions “B”)


    • Implementació de pràctiques de gestió forestal sobre diverses formacions forestals (Pinus halepensis, P. sylvestris, P. nigra, Quercus suber, Q. faginea) i repoblaments per a caracteritzar l’impacte obtingut sobre els indicadors seleccionats (carboni, aigua i biodiversitat).
    • Disseny d’una nova eina per promocionar la gestió forestal multifuncional amb la creació d’un mercat de crèdits climàtics. Es realitzarà una prova pilot de compensació d’emissions i s’adequaran els mercats existents a Catalunya i a la regió del Vèneto (Itàlia).
    • Accions de replicació i transferència a Catalunya i Itàlia i assessorament a entitats que desitgin replicar alguna part del projecte.

Accions d’implementació

Accions de seguiment (Accions “C”)


Avaluació de l’impacte de la gestió forestal de les accions d’implementació sobre els indicadors ambientals escollits. Un comitè d’experts en garantirà la qualitat tècnica i l’ajust dels objectius.

Regenerat postincendi

Accions de comunicació i disseminació dels resultats (Accions “D”)


Aquestes accions s’adrecen a usuaris potencials, ja siguin promotors (associacions de propietaris, municipis, gestors, tècnics…) o compradors (empreses locals i regionals) de crèdits climàtics. També inclou accions de difusió de resultats i networking a nivell nacional i internacional.

Accions de seguiment

Accions de gestió del projecte i monitoratge del progrés (Accions “E”)


Amb aquestes accions es pretén assegurar un òptim desenvolupament tècnic, administratiu i financer del projecte.

Accions de seguiment

Resultats esperats

  • Establir 85 ha de parcel·les demostratives distribuïdes en quatre unitats de paisatge en diverses formacions forestals mediterrànies de Catalunya i millorar la seva capacitat mitigadora.
  • Contribuir a incrementar la resiliència dels boscos mediterranis i quantificar l’impacte mitigador (carboni, aigua i biodiversitat) sobre cinc pràctiques innovadores i demostratives de gestió forestal sostenible i integrar la prevenció d’incendis forestals en el balanç com a carboni no emès o evitat.
  • Dissenyar i testar un mercat de crèdits climàtics com a prova pilot en dues regions europees contrastades i confeccionar les eines necessàries per a posar-ho en pràctica a Catalunya i al Vèneto.
  • Replicar la prova pilot de compensació de crèdits climàtics a dues noves regions europees (Espanya i França).
  • Capacitació aconseguida dels principals actors. Impacte sobre el públic objectiu (MÉS de 100 promotors i 150 compradors potencials).
  • Sensibilitzar sobre la capacitat mitigadora de la gestió forestal sostenible i sobre l’existència del mercat de crèdits climàtics a tots els actors interessats i al públic en general.
  • Impacte en les polítiques locals i regionals. Participació de set municipis de Catalunya i la regió del Vèneto (Itàlia) a través del desenvolupament de les diverses accions.