Life Climark | UNITAT DE PAISATGE – CATALUNYA
2970
page-template-default,page,page-id-2970,page-child,parent-pageid-428,wp-featherlight-captions,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

UNITAT DE PAISATGE – CATALUNYA

El projecte se centra en sis unitats de paisatge (UP) contrastades i representatives del territori català, i dues a Itàlia, on s’establiran els rodals demostratius d’actuació:

 

  • UP Montmell: paisatge caracteritzat pel seu relleu abrupte i per l’alta incidència d’incendis forestals recurrents; la vegetació principal és arbustiva i les formacions arbrades són de pi blanc i quercínies.

 

S’actuarà en un total de 30 ha sobre masses de P. halepensis en regeneració post-incendi, masses adultes i repoblaments (diverses espècies).

 

  • UP la Vall de Rialb: paisatge de muntanya abrupte amb una clara vocació forestal, amb extensions contínues de pinassa i de roure de fulla petita.

 

S’actuarà en un total de 20 ha sobre masses en regeneració postincendi (Q. faginea) i masses adultes (P. nigra).

 

  • UP Aspres: paisatge format per petites serres suaument ondulades i valls obertes. Les formacions arbrades més extenses i aprofitades històricament són les suredes.

 

S’actuarà en un total de 20 ha sobre masses en regeneració postincendi i masses adultes (Q. suber).

 

  • UP Replans de Berguedà: en el sector Replans de Berguedà el paisatge comprèn una intersecció de relleus abruptes al nord i petites serres i suaus turons esglaonats (replans) al sud, que conformen un mosaic agroforestal format principalment per pinedes, matoll, pastures i cereals.

 

S’actuarà en un total de 15 ha sobre masses en regeneració postincendi i masses adultes (P. sylvestris).

 

  • UP Capçaleres del Llobregat: el paisatge de les Capçaleres del Llobregat comprèn una part del Pirineu i Prepirineu català, destacant pel seu caràcter eminentment muntanyós i abrupte amb predomini de la coberta forestal, composta principalment per boscos de pi roig i pi negre.

 

  • UP Serres d’Ancosa: el paisatge de les Serres d’Ancosa comprèn les serres de muntanya baixa i mitjana i s’ubica en una zona de transició entre el clima litoral i continental. La vegetació principal està formada majoritàriament per boscos de pi blanc, matollars i en menor grau per alzinars i rouredes, que sovint és afectada per l’elevada incidència d’incendis forestals.

 

Paral·lelament s’actuarà a dues regions d’Itàlia:

 

  • Cansiglio site: L’àrea es troba a la Regió del Vèneto, a la província de Belluno (frontera amb la província de Treviso). Es troba inclosa en la Reserva Biogenètica Natural “Pian Parrocchia-Campo de Messo” (establerta l’any 1977).

 

  • Lorenzago di Cadore: Els boscos del municipi de Lorenzago di Cadore, Regió del Vèneto, província de Belluno, abasten una superfície total de 1.100 ha i es caracteritzen per una barreja de pícees, avets, faigs i Làrix (Picea abies, Abies alba, Fagus sylvatica, Larix decidua). L’àrea de Lorenzago di Cadore s’inclou en una de les zones de protecció especial dels Alps (ZPS IT3230089 “Dolomiti de Cadore i Comelico”) i conté dos llocs d’importància comunitària (SIC, 92/43 / CEE). Els boscos de Lorenzago estan certificats amb PEFC.